چگونه روابط اجتماعی قوی داشته باشیم؟

فهرست عناوین این مطلب:

داشتن روابط اجتماعی قوی مهارتی که باید آن را ایجاد یا تقویت کنید

انسان ها از دیرباز به دلیل نوع خلقتشان به برقراری روابط اجتماعی تمایل داشته اند. رابطه اجتماعی جزو جدایی ناپذیر زندگی به ویژه در زمان حاضر است؛ زیرا هر فرد برای برطرف کردن نیاز های مادی و معنوی خود مجبور و وابسته به ارتباط با دیگر افراد جامعه می باشد. در روابط بین انسان ها یک پیام از طریق ابزارهای مختلف کلامی و غیر کلامی بین فرستنده و گیرنده منتقل می شود. پیام های مختلف مثل شادی، غصه، رنج، دانش، احساسات، اطلاعات و…

رابطه موفق زمانی شکل می گیرد که گیرنده همان پیامی را دریافت کند که مدنظر فرستنده بوده است.  البته به نظر می رسد پیشرفت های اخیر تکنولوژی که باعث به وجود آمدن امکاناتی در زمینه برقراری ارتباطات مجازی شده، منجر به ایجاد فرصت ها و البته تهدیدهایی در روابط اجتماعی شده است. سرعت و گستره ای که فضای مجازی در امکان برقراری روابط اجتماعی فراهم کرده تاثیر زیادی در تسهیل امور، پیشرفت کسب و کارها و ارتباط راحت و کم هزینه داشته؛ اما از طرفی تهدیدهایی از جمله رواج شایعات، فرصت سوزی و تهدید امنیت در فضای اینترنتی را نیز به همراه دارد.

لزوم وجود و نیاز به ارتباطات و اهمیت آن می طلبد تا مهارت هایی برای بهبود و تقویت آن فرا بگیریم. در این نوشته برآنیم تا مواردی را جهت داشتن روابط اجتماعی قوی مرور کنیم؛ تا برای رفع نیازها، ارتباط مفید با دیگران و یا رشد کسب و کارمان بهتر عمل کنیم.

۱. اصلاح نکات منفی

برای داشتن روابط اجتماعی قوی بهتر است قبل از اعمال هر نکته و مهارت مثبت در رفتار خود، تلاش کنید تا نقایص رابطه های خود را بیابید و آنها را اصلاح کنید. گاهی صرف وقت بیشتر برای اطرافیان و یا قرار دادن خود به جای دیگران در حین برقراری ارتباط، ما را در درک اشتباهات و یا نقص هایمان کمک می کند. برای اینکه روابط اجتماعی قوی داشته باشیم، گاهی فقط اصلاح اشتباهات گذشته کمک بزرگی به ما می کند؛ و گاهی نیز یک شروع خوب است که فرصت و امکان مناسب را فراهم می کند تا بتوانیم مهارت های مناسب را در ادامه جایگزین کنیم.

۲. برای روابط اجتماعی قوی ، اول به خودتان برسید!

انرژی داشتن باعث می شود روابط اجتماعی قوی نیز داشته باشید. اینکه به فکر خودتان باشید، برای خودتان وقت صرف کنید و به شادی و سلامتتان اهمیت بدهید، جلوی فراموش شدن خودتان را می گیرد. زمان هایی را برای گذراندن با دوستان، تماشی فیلم های کمدی، گردش، استراحت و ورزش کافی قرار بدهید تا تندرست و پر انرژی بمانید.

۳. بیان احساسات

چگونه روابط اجتماعی قوی داشته باشیم؟

روابط اجتماعی قوی ایجاب می کند احساسات خود را همان گونه که هستند بیان کنید؛ حتی اگر باعث ناراحتی دیگران بشوند. چون این حق شما و دیگران است که از احساسی که در شما ایجاد شده، بدون هیچ پرده پوشی خبردار بشوند. کتمان احساسات و فوران کردن آنها در شرایطی دیگر که حاصل انباشت نابخردانه آنهاست، می تواند مخرب روابط اجتماعی قوی باشد. در حالیکه بیان احساس و رسیدگی در طی زمان به آنها می تواند شرایط را متعادل کند.

۴. رعایت صداقت و وضوح در کلام

برای داشتن روابط اجتماعی قوی ، در رفتار و بیان نظرات و یا احساسات خود صادق باشید. بسیار مهم است که در عین داشتن صداقت و صراحت کلامی که ناشی از عدم رو در وایسی یا خجالت است، ادب و احترام افراد را حفظ کنید. نکته مهم در این میان نحوه انتقال دادن این صداقت است که باید با وضوح باشد تا مخاطب را به اشتباه و حدس و گمان متوسل نکند. در غیر اینصورت مجددا مخاطب از واقعیت دور می شود و تلاش ما برای داشتن روابط اجتماعی قوی به هدر خواهد رفت.

۵. جستجوی نکات مشترک

تفاوت ها همیشه جذابیت به همراه ندارند؛ اتفاقا گاهی سبب ایجاد اختلاف شده و رابطه ایجاد شده را به ضعف می کشانند. روابط اجتماعی قوی بیشتر بر اساس نکات مشترک و مشابه شکل می گیرد و یا تقویت می شود. نکات مشترک هم برای شروع یک رابطه مناسب اند و هم زمینه همدلی، وحدت و تفاهم را ایجاد می کنند. نکات مشترک را در مخاطبان بیابید و حول آنها رابطه تان را مدیریت کنید.

۶. تقویت مهارت شنیدن

برای ایجاد و تقویت روابط اجتماعی قوی باید شنونده خوبی باشیم و خوب گوش دادن را تمرین کنیم. یک شنونده خوب کسی است که حرف مخاطب را قطع نمی کند، او را تشویق به ادامه دادن صحبت هایش می کند، هنگام گوش دادن همزمان کار دیگری انجام نمی دهد، در حین گوش دادن به پاسخ خود فکر نمی کند بلکه به سخنان گوینده توجه می کند، زبان بدن مناسب به کار می برد و ارتباط چشمی مداوم برقرار می کند.

۷. ابراز همدلی در روابط اجتماعی قوی

در ارتباط های اجتماعی، افراد اغلب با یکدیگر همدلی می کنند. یعنی خود را جای فرد دیگر می گذارند و تجربه او را درک می کنند. در نتیجه احساساتشان با یکدیگر مشترک می شود، شادی و غم یکسانی را درک می کنند. و به طور کلی افراد سیستم حسی مرتبطی می یابند. روابط اجتماعی قوی می طلبد که فرد این همدلی را ایجاد و ابراز کند تا مخاطب به او اعتماد کند و رابطه عمیقی بین آنها شکل بگیرد. یکدیگر را باور کنند و دست به قضاوت در مورد یکدیگر نزنند.

۸. ابراز علاقه و توجه

برای بهبود و ایجاد روابط اجتماعی قوی نشان دادن علاقه یکی از راه های بسیار مفید است که البته در افراد مختلف به شکل های متفاوت اتفاق می افتد و روش یکسانی برای این مورد وجود ندارد. گاهی فردی به صورت کلامی ابراز می کند؛ فردی با انجام دادن یک کار یا کمک کردن و یا خریدن هدیه. به هر صورت هر فرد با یک سری از اعمال احساس دلپذیر خود را در مورد دیگران باید بروز بدهد تا او را متوجه علاقه و توجه خود کند. در پی این بروز و اطلاع و بی تفاوت نبودن، روابط اجتماعی قوی تری ایجاد خواهد شد که رو به سمت پایداری نیز خواهد گذاشت.

۹. پرسشگر باشید تا سخنگو

به جای اینکه مدام گوینده باشید و از خودتان صحبت کنید، سعی کنید این فرصت را به دیگران بدهید تا آنها حرف بزنند و شما گوش بدهید. مردم دوست دارند که در مورد خودشان صحبت کنند؛ اگر شنونده های خوبی داشته باشند که پرسش های خوبی نیز از آنان بپرسند نه سوال هایی که حالت بازجویی داشته باشند. سوالاتی که باعث مرور خاطرات شوند، عقیده یا حس آنها را یادآوری کنند، تجربه و پند آنها را درخواست کنند و شوق گوینده را برای ادامه دادن صحبت برانگیزند. روابط اجتماعی قوی حاصل چنین تلاشی خواهد بود.

۱۰. استفاده از زبان بدن

برای داشتن روابط اجتماعی قوی فقط مهارت های کلامی نیستند که اثرگذارند. بلکه نحوه ی استفاده از زبان بدن نیز نقشی تعیین کننده در کیفیت ارتباط با دیگران دارد. گاهی در یک رابطه بدون بیان واژه های زیاد، پیام های بسیاری را با حرکات بدن می توان انتقال داد و دریافت کرد. توجه به این نکته و یادگیری مهارت های مربوط به آن نیازمند بررسی بیشتر در یک نوشته اختصاصی است ولی آشنایی با جایگاه آن در روابط اجتماعی قوی اشاره به این مهارت را در این بحث ایجاب می کرد.

۱۱. برای ایجاد روابط اجتماعی قوی لبخند بزنید!

اولین و ماندگار ترین تصویری که از چهره و ارتباط یک فرد در ذهن دیگران شکل می گیرد، لبخند روی صورت آنهاست. طبق تحقیقات افراد با اعتماد به نفس، بیشتر لبخند می زنند. لبخند داشتن به معنی باز بودن همیشگی لب ها نیست. بلکه به صرف خوب بودن حال درونی، می توان لبخند ملایمی را در گوشه لب افراد مشاهده کرد. لبخند نورون های مغز دیگران را برای لبخند زدن متقابل فعال می کند و این در شکل گیری روابط اجتماعی قوی موثر است.

چگونه روابط اجتماعی قوی داشته باشیم؟

۱۲. رعایت ادب

مودب بودن و رعایت آداب، امکان برقراری روابط اجتماعی قوی را تقویت می کند؛ و به مخاطب شما اطمینان بیشتری برای داشتن یک رابطه موفق با شما می دهد. گفتن چیزهایی مثل “لطفا” “متشکرم”، “خواهش می کنم” و… می تواند از نمونه های رعایت آداب سخن گفتن باشد.

۱۳. برای داشتن روابط اجتماعی قوی مثبت گرا باشید

در شرایط سخت که اتفاقات ناگواری به وقوع پیوسته، تأکید بر جنبه های منفی که سریع شیوع پیدا می کند به روابط اجتماعی قوی آسیب می رساند. پس باید سعی کرد در چنین شرایطی به نیمه ی پر لیوان نگاه کرد و شرایط را تحت کنترل درآورد. در اینصورت شما می توانید مروج امید باشید و دافعه کمتری داشته باشید.

۱۴. اجتناب از غیبت و بدگویی

شخصیت هر فرد را از نحوه صحبت و قضاوت او در مورد دیگران می توان شناخت و برای برقراری ارتباط با او تصمیم گرفت. از همین الگو می توان نتیجه گرفت که او در آینده در مورد شما چگونه قضاوت خواهد کرد. پس باید سعی کنید در قضاوت هایتان در مورد دیگران منصف باشید و از غیبت کردن بپرهیزید تا روابط اجتماعی قوی داشته باشید. انسانی که در اجتماع با تامل حرف می زند، حالت دافعه کمتری دارد.

۱۵. خودتان را بپذیرید و با افراد جدید همچون دوستانتان برخورد کنید

اگر ظرفیت ها، توانمندی و نقاط قوت خود را باور کنید، می توانید آنها را به کار ببندید. همچنین نقاط ضعفتان را بشناسید و برطرف کنید تا به روابط اجتماعی قوی دست پیدا کنید. بر ترس و خجالتتان غلبه کنید و با تمرین کردن شروع به برقراری ارتباط صحیح با افراد جدید کنید تا بتوانید مهارت های برقراری ارتباط را در خود تقویت و روابط اجتماعی قوی داشته باشید.

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

پست قبلینوشته بعدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 + 5 =