هوش سلامت

سازمان جهانی بهداشت[۱] (WHO) سلامتی را نه فقط به معنای عدم وجود بیماری یا ناتوانی بلکه به عنوان حالتی از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی تعریف می‌کند. این تعریف شامل سه بعد اصلی می‌شود:

  • سلامت جسمی: به وضعیت بدنی و عملکرد اعضای بدن اشاره دارد.
  • سلامت روانی: به وضعیت عاطفی و روانی فرد اشاره دارد.
  • سلامت اجتماعی: به توانایی برقراری و حفظ روابط مثبت و سالم با دیگران اشاره دارد.

در سال ۱۹۸۴ ، WHO  تعریف خود از سلامتی را گسترش داد تا شامل توانایی داشتن یک زندگی ایده‌آل از نظر اقتصادی و اجتماعی نیز باشد. این به معنای دسترسی به منابع و فرصت‌هایی است که برای یک زندگی خوب و شایسته ضروری هستند.

سلامت در اقلیم آسودگی‌ست

کزین بگذری جمله بیهودگی‌ست

نظامی گنجوی در این بیت بر اهمیت و ارزش سلامت تأکید می‌کند و می‌گوید که سلامت در شرایط و محیطی حاصل می‌شود که دارای آرامش و آسودگی باشد و هر چیزی غیر از آن بی‌اهمیت و بیهوده است.

بنابراین سلامتی فقط به معنای عدم بیماری نیست، بلکه یک وضعیت کلی از توانمندی و رفاه است که سه بعد اصلی دارد؛ جسمی، روانی و اجتماعی. عوامل اجتماعی و اقتصادی مناسب به چه روش‌هایی می‌تواند به رشد سلامت کمک کند؟ هر سه بعد سلامت جسمی، روانی و اجتماعی متاثر از آموزش و اقتصاد است. آموزش که عامل توانمندسازی فرد نامیده شده است می‌تواند افراد را در انتخاب روش‌های دست‌یابی و حفظ سلامت همراهی کند و اقتصاد می‌تواند اجرای این انتخاب‌ها را عملی کند. روابط اجتماعی مثبت و سالم با دیگران نیز نه تنها می‌تواند عاملی برای توسعه آموزش و ارتقا اقتصاد فرد باشد، بلکه می‌تواند از نظر آرامش روانی نیز بسیار مفید واقع شود. از طرف دیگر به نظر می‌رسد که عامل مرتبط دیگری نیز در سلامت فرد نقش داشته باشد که در پاراگراف بعدی پیگیری می‌شود.

در فرهنگ لغات مِریام_وبستر[۲]، هوش این‌گونه تعریف شده است: «توانایی یادگیری یا درک یا کنار آمدن با شرایط جدید یا سخت و همچنین توانایی به کارگیری دانش در جهت تغییر محیطِ خود». همچون «هوش هیجانی» که افزایش آن به کنترل و مدیریت بهینۀ هیجان‌های ما کمک می‌کند، می‌توانیم دانش خود را نیز در بارۀ تندرستی ارتقا دهیم و با به کارگیری این دانش، ‌توانایی خود را برای حفظ سلامتِ جسمی و ذهنی خود بهبود بخشیم و با انجام این کار در واقع «هوش سلامت»[۳] خود را توسعه دهیم.به اقدامات و فعالیت‌های آگاهانه، اکتسابی و هدفداری که فرد برای حفظ حیات و ارتقای سلامت خود و خانواده‌اش انجام می‌دهد و حیطه‌های سلامت جسمی، روانی و اجتماعی را دربرمی‌گیرد خود‌مراقبتی می‌گویند. برخی از افراد در خصوص سلامت خود نظری ندارند، برخی نگران سلامتی خود هستند اما پیگیر سلامت خود نیستند و بسیاری دیگر نگران سلامت و پیگیر سلامت خود هستند. این موضوع یک طیف را به ما می‌نمایاند که افراد در ابتدا و انتهای این طیف دارای «هوش سلامت» متفاوتی هستند. در این کتاب اطلاعات بسیاری در زمینه سلامت درج شده است که شما از طریق مطالعه و کاربست مستمر آن‌ها در زندگی خود، «هوش سلامت» خود را افزایش خواهید داد و با «هوش سلامت» بالا و خودمراقبتی مداوم، نه تنها به تندرستی خود بلکه به سلامتِ اطرافیان خود نیز کمک خواهید کرد.

 

[۱]. World Health Organization

[۲]. Merriam-Webster

[۳]. Healthcare Intelligence

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

پست قبلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + 6 =